“Kinderen die je masseert, sla je niet!”

(uitspraak van een Zweeds jongetje dat meedeed aan een programma waarin

kinderen elkaar leerden masseren)

Kinderen gaan, in de groep, leren hoe je elkaar een massage kan geven met gebruikmaking van spel en/of liedjes. Er wordt over de kleding heen gemasseerd, zonder olie. De cursus Kinder-Stoelmassage wordt in vijf praktische sessies van een half uur in de groep aangeboden. De massage wordt ontvangen op een gewone stoel. Vooraf is er een kennismaking met de groepsleiding. Tot slot is er een evaluatie met de groepsleiding en de met de groep.

 

Kinder-Stoelmassage wordt al langer in Scandinavië toegepast. Op de Zweedse kinderdagverblijven en basisscholen is massage een dagelijks terugkerend ritueel geworden. Massage ontspant lichaam en geest. Vanuit ontspanning is er ruimte om nieuwe ervaringen op te doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat door massage de gezondheid en de sociale vaardigheid verbetert.

 

Met onderlinge kindermassage willen we bereiken dat kinderen gevoel krijgen voor kwaliteit. Zowel in datgene wat zij geven als in wat zij ontvangen. Bij deze massage gaat het niet om het manipuleren van de spieren maar om het leren omgaan met aanraking. De huid is via ontelbare contactpunten verbonden met de hersenen. Het stimuleren van de huid zorgt ervoor dat er een signaal naar de hersenen gaat. Het signaal zorgt ervoor dat er endorfine en oxytocine wordt aangemaakt. De aanmaak van adrenaline vermindert. Dit maakt dat er een fijn, ontspannen gevoel ontstaat.

 

We willen dat kinderen zich bewust zijn van hun lichaam en goed in hun vel zitten. We leren hen de eigen grenzen af te bakenen en te beschermen en te vragen om wat zij nodig hebben.

 

Masseren is tweerichtingsverkeer met een zender en een ontvanger. Gelijkwaardige uitwisseling is daarbij heel belangrijk. Het masseren van een ander en de ervaring dat je een ander een plezier kan doen, is net zo waardevol als zelf gemasseerd worden.

 

 

© www.mookaiet.nl © design by Made of Tape while listening to Architecture in Helsinki © M-Sphere Webdesign